Kardiyovasküler hastalık global çapta önde gelen vefat nedenlerinden biri olmaya devam ediyor, lakin yakın vakitte yapılan bir çalışma çileklerin kalp sıhhatini desteklemenin ve kolesterolü düzenlemenin lezzetli ve doğal bir yolu olduğunu gösteriyor.
Araştırma, çilekleri nizamlı olarak tüketmenin (günde 1 ila 4 fincan arası) bilhassa kardiyometabolik sıhhati güzelleştirmede dikkate paha yararlar sağladığını gösterdi.
California Üniversitesi, Davis’teki araştırmacılar tarafından yürütülen ve California Çilek Komitesi tarafından finanse edilen, Critical Reviews in Food Science and Nutrition’ın Eylül 2024 sayısında yayınlanan literatür taraması, 2000-2023 yılları ortasında yayınlanan 47 klinik araştırma ve 13 gözlemsel çalışmadan elde edilen bulguları bir ortaya getirdi.
Kalp sıhhatini iyileştiriyor
Çileklerin polifenoller ve lif üzere yararlı fitonutrientlerle dolu olduğu ve iltihabı azaltırken LDL kolesterol ve trigliserit düzeylerini düşürmeye yardımcı olduğu sonucuna varıldı. Sonuç, genel kalp sıhhatinin güzelleştirilmesi ve kardiyovasküler risk faktörlerinin daha yeterli yönetilmesidir.
İster taze, ister dondurulmuş yahut dondurularak kurutulmuş formda olsun, günlük bir çilek dozu, bilhassa kalp hastalığı riski yüksek olanlarda kardiyometabolik sıhhat üzerinde kıymetli bir tesire sahip olabilir.
Çilek, lipid metabolizmasını güzelleştirerek ve sistemik inflamasyonu azaltarak, kardiyovasküler rahatsızlıklar geliştirme riskini düşürmeye yardımcı olur.
“Çilekler kalp sıhhatine yarar sağlayan fitonutrientler açısından zengindir,” diyor Kaliforniya Üniversitesi, Davis’teki çalışmanın baş araştırmacısı Dr. Roberta Holt.
“İncelememiz, tertipli çilek tüketiminin sadece kolesterolü düşürmekle kalmayıp birebir vakitte kalp hastalığının temel etkeni olan iltihabı azaltmaya da yardımcı olduğunu buldu. Bu, günlük rutininize yalnızca bir fincan çilek eklemenin kardiyovasküler olay riskinizi değerli ölçüde azaltabileceği manasına geliyor.”
Çilekler beyin sıhhatine da yarar sağlıyor
Kalp sıhhatinin ötesinde, çalışma beyin sıhhati için heyecan verici yararlar ortaya koyuyor. Bu araştırma, çileklerin güçlü flavonoid içeriği sayesinde bilişsel gerilemeyi geciktirmeye ve bunamaya karşı müdafaaya yardımcı olabileceğini öne sürüyor. Çilekler bilişsel fonksiyonu destekleyebilir ve oksidatif gerilimle çaba edebilir, yaşlandıkça beyni keskin tutmada kıymetli faktörlerdir.
Toby Amidor, MS, RDN, CDN, FAND, “İnsanlar sıhhatlerini yönetmek için doğal, besin bazlı tahliller arıyor ve çilekler kalp sıhhatini desteklemek için uygun fiyatlı, lezzetli ve kullanışlı bir yol sunuyor. Bilhassa C vitamini olmak üzere fitonutrientler, lif ve vitaminlerle doludur ve smoothielere, yoğurda, salatalara kolaylıkla eklenebilir yahut atıştırmalık olarak yenebilir.” dedi.